Search

Avantajele și dezavantajele jucăriilor STEM pentru copii

Ce sunt jucariile STEM ?

Jucariile STEM se refera la jocuri si instrumente de joaca special concepute sa stimuleze interesul si invatarea in domeniile Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica (STEM).

Jucăriile STEM sunt diferite față de alte jucării, deoarece au fost concepute cu scop educațional nu doar pentru distracție. Aceste jucarii sunt concepute pentru a-i ajuta pe copii sa invete prin joc si sa-si dezvolte gandirea critica, creativitatea si abilitatile de rezolvare a problemelor.

Rolul acestor jucării STEM este de a stimula copiii și de a trezi interesul acestora pentru știință, tehnologie și matematică, încă de la o vârstă fragedă.

Exista o varietate larga de jucarii STEM disponibile pe piata, care acopera o gama larga de subiecte, de la robotica si programare, la biologie si chimie. Aceste jucarii pot fi concepute pentru copii de toate varstele, de la prescolari la adolescenti.

Jucăriile STEM pot fi folosite ca materiale educaționale multifuncționale, pe care copiii le pot utiliza pentru a dobândi noi cunoștințe, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de învățare și pentru a se distra în același timp.

Recent, acestea au devenit foarte populare în Marea Britanie și SUA datorită beneficiilor educaționale extraordinare pe care le aduc copiilor. În România însă, jucăriile STEM sunt relativ noi.

Avantajele educației STEM

Avantajele educației STEM sunt multiple, amintim doar câteva dintre acestea deși suntem convinși că ați înțeles cât de benefice sunt proiectele STEM în educația copiilor:

1. Proiectele STEM și STEAM promovează învățarea prin experiment. Proiectele de acest gen permit explorarea deschisă și investigarea, identificarea problemelor de rezolvat și găsirea soluțiilor potrivite. Cu cât sunt mai multe simțuri implicate în educație, cu atât îi vor ajuta să își amintească mai ușor ceea ce învață.

2. Educația STEM include activități reale de soluționare a problemelor mondiale. Temele proiectelor STEM au la bază întotdeauna situații reale din viața de zi cu zi. Includerea activităților de acest fel ajută copiii să se concentreze asupra părților importante ale educației, cum să o aplici în viața reală.

3. Integrează arta cu știința într-un mod FUN. Educația STEAM conectează subiecte aparent contrare. Copiii învață să lucreze împreună în proiecte care prespun inginerie și design, așa cum se întâmplă în robotică de exemplu.

4. Încurajează curiozitatea și gândirea analitică. Copiii sunt curioși în mod natural, dar de multe ori metodele educaționale tradiționale împiedică acest lucru. Educația STEM le permite să întrebe, să se întrebe, să experimenteze și să exploreze. Prin aceste metode se fac noi descoperiri și invenții. De aceea, copiii trebuie ajutați să înțeleagă de ce se întâmplă lucrurile într-un anumit mod.

5. Le oferă copiilor un control mai mare asupra învățării. Noi credem că un avantaj cu adevărat important al educației STEM este că le oferă o parte din controlul procesului de învățare. Când au control, le pasă mai mult. Vor prelua sarcina mai ușor și vor fi mai implicați și mai dispuși să facă lucrurile să se întâmple.

Principalele avantaje ale jucăriilor STEM

  • dezvoltă gândirea și abordarea divergentă la copii în diferite situații de viață;

  • dezvoltă creativitatea. Jocul cu jucării STEM de la o vârstă fragedă ajută la dezvoltarea creativității și abilităților de rezolvare a problemelor;

  • dezvoltă capacitatea de coordonare ochi- mâini. Copiii care se joacă de mici cu jucării STEM își perfecționează mai ușor capacitățile de coordonare a mâinilor. Aceste aptitudini sunt foarte importante în studiile tehnice de învățare, cum ar fi știința și ingineria;

  • promovează abilitățile spațiale. Studii recente au arătat că există o legătură puternică între jocul de construcție și competențele spațiale. Copiii care se joacă cu jucării STEM arată mai mult interes în construcții și adesea construiesc structuri sofisticate care implică folosirea abilităților spațiale și a inteligenței fine.

Beneficiile jucariilor STEM

Jucariile STEM ofera numeroase beneficii, contribuind la dezvoltarea complexa a copiilor. Printre acestea se numara imbunatatirea gandirii critice, a abilitatilor de rezolvare a problemelor, dezvoltarea creativitatii si a abilitatii de inovatie.

Totodata, aceste jucarii ajuta la intelegerea si aplicarea conceptelor stiintifice, imbunatatesc abilitatile matematice si stimuleaza interesul pentru domeniile STEM, care sunt esentiale in lumea moderna.

In plus, jucariile STEM incurajeaza lucrul in echipa si comunicarea, pregatindu-i pe micuti pentru succesul in orice domeniu aleg sa urmeze.

Aptitudini pe care le deprind copiii cu jucăriile STEM

Pentru a se pregăti pentru viitor, copiii au nevoie nu doar de pregătire intelectuală, ci de un mediu de învățare bazat pe experimentare, în care să-și dezvolte creativitatea și să-și dea frâu liber imaginației. Aptitudinile viitorului pe care le vor deprinde prin joacă și de care vor avea nevoie mai târziu, în special în viața adultă:

a. Adaptabilitatea și depășirea obstacolelor

 Un copil care învață să adapteze, să nu fie rigid la schimbare, să nu se împiedice de obstacole, va evolua și va face față cu brio viitorului. Jocurile și jucăriile STEM îi determină să exploreze, să inventeze, dar și să fie flexibili la schimbare, atunci când de exemplu pentru a ridica o construcție ai nevoie de soluții diferite.

b. Creativitatea

Jucăriile STEM încurajează dezvoltarea creativității naturale pentru că multe dintre aceste jucării STEM sunt special concepute pentru a ajuta copiii să creeze diverse lucruri. De exemplu, unele jucării permit copiilor să-și construiască proprii roboți și să-i programeze pentru a face diferite lucruri.

Alte jucării îți lasă libertatea de a crea după bunul plac, diverse construcții. Pentru că da, tehnologia se construiește tot pe baza unui proces creativ.

c. Combinarea gândirii critice și creative

Pentru a găsi cele mai bune soluții la probleme trebuie să gândești creative, adica sa-ti pui intrebari. Acest proces se numește gândirea critică sau abilitatea de a gândi clar și rațional despre ceea ce ai de făcut sau despre cum să-ți formezi o opinie sau să argumentezi o idee.

d. Înțelegerea conceptelor dificile

Din păcate, mulți copii tind să urască orele de matematică și știință, dar lumea viitorului are nevoie de copii care să se implice tot mai mult în zonele legate de STEM, de accea jucăriile STEM transformă acele concepte abstracte într-un joc distractiv.

De exemplu, un kit cu care copiii pot să își construiască singuri propriul robot pe care apoi să îl programeze reprezintă unul dintre elementele de bază în ceea ce înseamnă startul în zona STEM.

e. Comunicarea ideilor

Modul de comunicare s-a schimbat radical în ultimii ani, se comunicăm mai mult prin medii digitale decât față în față. Jucăriile STEM bazate pe realizarea unor proiecte îi determină pe copii să învețe să-și structureze ideile, astfel încât să le dea o formă materială, iar ulterior să prezinte cât mai concis etapele proiectului realizat.

Jucarii STEM pentru idei de cadouri

Probabil cele mai populare jucarii STEM sunt jucariile magnetice. Jucariile magnetice mentin un timp indelungat interesul si atentia copiilor si constituie un excelent instrument de dezvoltare a abilitatilor spatiale, tactile, motorii fine, de constructie si modelare, matematice si geometrice.

Jucariile magnetice dezvolta rationamentul matematic, abilitatile de rezolvare a problemelor spatiale, imaginatia si creativitatea. In plus, aceste jucarii magnetice fac ca invatarea sa fie distractiva, marind timpul si capacitatea de concentrare a copiilor, mentinandu-le atentia ocupata cu ceva educațional.

MAGNA-TILES Clear Colors, set magnetic 32 piese – varsta recomandata 3-9 ani

Joc magnetic SmartMax, Start Plus, 30 piese –  varsta recomandata 1an+

SmartMax, Primul meu Totem magnetic – varsta recomandata 1-5 ani

Gama Geomag Pro-L este evolutia sistemului original de constructie magnetica Geomag. Conceput pentru cei care iubesc provocarea, linia Pro-L permite crearea de modele si structuri mai complexe datorita rezistentei mai mari a magnetilor.

Seturile din aceasta gama au indicatori de polaritate vizibili incorporati pe fiecare tija, ceea ce ofera o intelegere mai profunda a intregul potential al magnetismului si a posibilitatilor acestuia si o mai mare rapiditate a constructiilor, depasind limitele legilor fizici

Geomag pro-L 53 in cutie metalica – varsta recomandata 8 ani+

Geomag Mechanics Gravity 183, Vertical Motor – varsta recomandata 8 ani+

Set de Constructie Giftry, Magnetic Tiles 3D, luminoase jucarii STEM, baieti si fete, 49 Piese, 3 ani +

Jucăriile de construcție STEM dezvoltă capacitatea copilului de a muta mental figuri în spațiul tridimensional, de a conecta detalii volumetrice de forme complexe între ele, de a construi obiecte din părți componente.

Jocurile științifice și gama de jocuri STEM vor ajuta copilul să dobândească abilități precum flexibilitatea gândirii, capacitatea de a se concentra pe un proiect, de a lucra în colaborare cu alți copiii, de a-și dezvolta interesul explorator și gândirea inovatoare la vârstele lor cele mai receptive.

Jucarie din lemn – Domino fabrica de roboti (122 piese) -varsta recomandata 4 ani+

Kit STEM Masini cu telecomanda – varsta recomandata 8-12 ani+

Kit STEM Gyrobot – varsta recomandata 6-14 ani+

Jocurile STEM logice pentru copii sunt complexe, amuzante si ii pun mintea la contributie intr-un mod amuzant. Jocurile inteligente au ca scop invatarea si exersarea capacitatii de memorare, de asociere a termenilor si este dovedit stiintific ca imbunatatesc vocabularul.

A incuraja copilul sa se joace jocuri de logica inseamna a constientiza faptul ca cel mic are o capacitate de invatare foarte bine dezvoltata in primii ani de viata.

Joc de logica, Animale salbatice, Djeco – varsta recomandata 7 ani+

Joc de indemanare cu apa verde – varsta recomandata 5 ani+

Joc de logica si indemanare Labirint dublu spatiu – varsta recomandata 6 ani+

Părinții care aleg pentru copiii lor jocuri și jucării STEM, fac o alegere cât se poate de inspirată. Aceste jocuri educative le oferă prichindeilor calea corectă spre o dezvoltare cât se poate de armonioasă, bazată pe activități practice, special concepute pentru stimularea unor aptitudini importante, precum: atenția la detalii, logica, puterea de concentrare, prioritizarea task-urilor etc .

STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) reprezintă o categorie aparte, deoarece însumează jocuri și jucării pentru copii ce au menirea de a trezi interesul celor mici pentru știință, tehnologie și practică

Dexteritatea și sensul ideilor sunt la ele acasă, atunci când copilul tău are în față jocuri STEM, simplu de înțeles și incredibil de utile în dezvoltarea cognitivă și motorie, chiar de la o vârstă fragedă , pentru formarea corectă a școlarilor și preșcolarilor. 

O singură jucărie inteligentă are puterea de a oferi distracție și posibilitatea de a acumula cunoștințe din zone mai tehnice, precum dezvoltarea vizualizării spațiale, observarea și înțelegerea fenomenelor electrice, precum și obținerea unui nivel înalt de creativitate și inovație.

Dezavantajele educației STEM

Cu toate că educația STEM are multiple avantaje, putem identifica următoarele aspecte defavorabile:

•    nu există un set de reguli sau directive clare;

•    se pune accent pe abilitățile tehnice;

•    sunt neglijate științele umaniste și arta; pentru a compensa, copilul poate desena și picta, cânta la instrumente, dansa etc.;

•    necesită mult timp atât din partea părinților sau profesorilor, cât și din partea copiilor.

Share:

Facebook
WhatsApp
Email

Table of Contents

Related Posts